habkönnyű téli sütemény - Rózsika receptje.
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál darált dió, 1 zacskó sütőpor, 1 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 1 marék dióbél. Megjegyzésekkel: Ragaszkodom az L-es méretű tojáshoz - nem csak a sütésnél, hanem általában is. Kétféle evőkanalam van: a legtöbb szokásos méretű, és van néhány nagyobb - ezekkel szeretem a levest enni. A sütéshez mindig a nagy evőkanalakat használom mércének. Kristálycukrot úgy mérek vele, hogy "csapott" legyen, lisztet viszont (és most darált diót is) púposan. Vaníliás cukor helyett most egy evőkanál vanília aromát használtam. A maréknyi diót húsklopfolóval darabosra törtem.
A munkát úgy kezdem, hogy a sütőt bekapcsolom 200 fokra - hadd melegedjen, míg a tésztát összeállítom. Külön edénybe teszem a tojások fehérjét, a másik edénybe a cukrot és a tojások sárgáját a csipetnyi sóval.
Először a tojásfehérjét verem fel, aztán a cukrot habosra keverem a tojások sárgájával. Nem elég fehéredésig: fontos, hogy a kristálycukor elolvadjon.
Beleöntöttem a vanília aromát, a sütőporos lisztet, a habot, azután a darált diót.
Most már nem mixerrel dolgozom tovább. A kanállal lágyan összeforgatom a hozzávalókat, azután egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítom. Megszórom a durvára vagdalt dióbéllel.
Beteszem a sütőbe 15 percre. Kiveszem a tepsit, hagyom a süteményt egy kicsit hűlni, azután lehúzom róla a sütőpapírt és kockákra vágom. Most megszórtam porcukorral is...
Egyszerű, pillekönnyű, nagyon-nagyon finom.
Utolsó kommentek