átgondoltan vagy ötletszerűen.
átgondoltan vagy ötletszerűen.
A közeli kisvárosban van egy családi üzemeltetésű élelmiszerbolt, amelynek a hentespultjához érdemes időnként elzarándokolni. Minden héten valamelyik termékük akciós.
(A család egyébként saját sertés- és szárnyastelepet visz, ők vágják, darabolják és dolgozzák fel a húst. Itt minden friss, és háziasan finom.)
Most éppen a csirkemell volt soron, vettem hát 4 nagy darabot. Először szép szeleteket vágtam, a többit kisujjnyira daraboltam.
A 9 szelet húst picit kiveregettem, megsóztam, és egy zsírral kikent tepsibe leterítettem. Megszórtam frissen őrölt borssal, rádaraboltam 2 nagy fej vöröshagymát, 6 cikk fokhagymát, 2 zöldpaprikát, és egy marék apró koktélparadicsomot. Aláöntöttem egy kevés vizet, alufóliával lefedtem, és a sütőben puhára pároltam. (Közben ment a kerti szivattyú, már megint elfelejtettem, hogy előbb le kéne állítani, így aztán a villanysütő bekapcsolása leverte a biztosítékot....) Amikor készen lett, 2 szelet húst a finom ízű, párolt zöldségekkel (és 2 evőkanál főtt rizzsel) tálaltam, a többi hússzeletet a fagyasztóba tettem. Valamire feltétnek, vagy egy kis szaftos körettel asztalra téve 4-5 alkalomra is elég lesz...
Az apróhúsokat kizsírozott serpenyőbe tettem. (Amikor a forró zsiradékra ér a hús, hirtelen odaragad. Nem kell vakargatni, összetörni - amint a hús egy pici levet enged, elengedi az edény alját.) Rádaraboltam egy tyúkhúsleveskockát, megszórtam borssal, majorannával, még egy babérlevelet is rádobtam. Egy fél csésze vízzel, fedő alatt gyorsan megpuhult. Mire a levét elfőtte, már pirultak is a húsok. Négy adagra osztottam és szintén a fagyasztóba került. Feltétnek, vagy zöldségkörettel, vagy mártásba keverve kifőtt tésztára öntve isteni ebéd.
Vagyis, ha jól számolom: bő hétre megvan a mindennapi húsadag, bármit kitalálhatok hozzá...
Zsuzsától kaptam egy nagy szatyor almát. Nem lehetett tenni-venni, tárolni, mert hullott alma volt, romlásnak indult, az ilyen képes napok alatt szemétre rothasztani magát. Gyorsan hámoztam-daraboltam, főni tettem dzsemfix-szel, és mivel nem voltam fölkészülve rá, csak a jó öreg fahéj volt itthon ízesítésnek (rum-aromát képzeltem volna el, durvára tört dióval - majd legközelebb).
Kikerülve a dunsztból:
Fölkészül az udvari japánbirs termése (nagy meccs lesz, mert egyelőre kőkemény - és gyanítom, hogy ilyen is marad...), és a kertben csöndben növekedő, liluló padlizsán:
Utolsó kommentek