Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) gusztáv (21) Gusztáv (3) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) Réka (3) réka (6) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Csirkemellsonka házilag

2014.04.04. 16:57 Loname

Mari receptje alapján.

Veszem (hopp: helyesen: vettem!) ezeket az előrecsomagolt, szeletelt ilyen-olyan sonkákat, felvágottakat, hogy reggelente legyen 2-2 szelet a házi készítésű sajthoz (recept itt, a bejegyzés végén). Némelyik iszonyú gusztustalan tud lenni már felbontáskor - rájöttem, hogy a bolti megvilágítás is befolyásol a választásnál - hát még az íze! Jó, ha csak sós...
Máskor frissen szeletelt mellsonkát vásároltam (pulyka vagy csirke). Nyolc dekát nem lehet kérni - és nem is éri meg a hatalmas méretű, nejlonbélésű csomagolópapír miatt - hát általában húsz-huszonöt dekát kérek, aztán otthon több részre osztom, egy részt a hűtőbe, a többit külön-külön zacskózva a fagyasztóba teszem. Amikor a következő adagot felolvasztom, félig fagyosan totál jégkristály az egész, teljesen felolvadva pedig tocsog a vízben. Letörölgetem, asztalra teszem - na, ezt meséltem el Marinak a minap. Ő pedig már diktálta is a házi készítésű csirkemellsonka receptjét...

Ennek alapján ledaráltam 70 dkg csirkemellfilét. Aztán úgy ítéltem meg, hogy nem fog ártani a második darálás neki - csakhogy akkor hozzátettem 2 duci fokhagymagerezdet is: minek használjam külön a fokhagymaprést, ugye.

Csirkemellsonka 001.jpg

A fokhagymás húspépet egy tálba tettem, hozzá 3 tojásfehérjét, 250 ml tejszínt, 2 evőkanál lisztet, 2 teáskanál sót, és jó sok feketeborsot tekertem rá.

Csirkemellsonka 002.jpg

Egyneműre kavartam az egészet. Kiterítettem egy nagy sütőpapírlapot, rátettem a masszát, és betekertem. A két végét, mintha szaloncukor lenne, megpödörtem.

Csirkemellsonka 004.jpg

Aztán az egészet alufóliába is betekertem, a két szélét minden tekerésnél ráhajtogatva, hogy a végére jól zárjon. Végül meg is kötöztem az egészet. Ez egy lágy csomag, óvatosan kell vele bánni.

Csirkemellsonka 005.jpg

Közben a legnagyobb lábosomba vizet forraltam. Amikor már zubogva főtt, beleeresztettem a csomagot. Letakartam, és gyöngyözve főztem 50 percig.

Csirkemellsonka 007.jpg

Feszes, duci hurkára főtt. Kiemeltem a vízből, és hagytam teljesen kihűlni. Ezután betettem a hűtőbe, és jól kihűtöttem. Végül kibontottam a kétszeres csomagolásból.

Csirkemellsonka 009.jpg

Határozottan szeletelhető. Bár nem lesznek belőle hajszálvékony gumilapok, mint a boltiból, viszont szaftosabb, jobban megfelel az ízlésemnek, és nem utolsó sorban: semmi adalékanyag, semmi ízfokozó nincs benne, csak természetes anyagok!

Csirkemellsonka 012.jpg

Persze tökéletesedik ez még... Legközelebb csak 45 percig főzöm, hátha akkor kevésbé "törékeny". Néha mehet bele némi erőspaprika is (az anyag már megvan, mégpedig nem akármilyen: fekete csípős paprika nő az ablakpárkányon:

Fekete paprika 02.jpg

Fekete paprika 01.jpg

Lesz majd sajtdarabokkal bolondított, vagy színes borssal ízesített, stb. Fantázia kérdése. A lényeg, hogy bátran asztalra teszem, mert tudom, miből készült...

7 komment

Címkék: házi sajt házi csirkemellsonka

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr455915943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll 2014.04.05. 11:06:11

Soha nem értettem, hogy mi visz rá embereket, hogy sonkának nevezzenek főzött húspépet.

Loname 2014.04.05. 12:47:28

Semmi nem "vitt rá", te szépnicknevű, ennek a fajta ennivalónak ez a neve... Te hogyan kéred a boltban: abból a főzött húspépből kérek tíz dekát?

séfbácsi69 2014.04.05. 13:14:11

eßemfaßom meg áll megelőzött.
Sonka:hu.wikipedia.org/wiki/Sonka
Persze ettől függetlenül biztos finom ez a húskészítmény.

eßemfaßom meg áll 2014.04.05. 13:22:24

@Loname: Azt mondom: "csókolom abból a párizsiból kérek 15 dekát) a sonka meg az ami a desznyó farka előtt van 2 oldat.

eßemfaßom meg áll 2014.04.05. 13:26:41

@séfbácsi69: az a borzalom, hogy az élelmiszerkönyv szerint ezt tényleg lehet sonkának nevezni, én megszavaznék egy golyót annak a hivatalnoknak akit biztos nem fizezett meg jól az élelmiszeripar ezért, hogy beleírja.

séfbácsi69 2014.04.05. 16:20:09

@eßemfaßom meg áll: Csatlakozom, és az már két golyó. Mondjuk, ha rajtuk múlna akkor lenne nyúlszárny is.

Coryk 2014.10.19. 12:13:32

@eßemfaßom meg áll:
Szerintem csak szeretnéd ha megállna. Komolyan nem értem, ha nem tudsz pozitív hozzászólást írni, akkor miért nem mész tovább. Miért kell valakinek elvenni a kedvét a saját készítésű dolgok közre tételétől. Annak nevezi aminek akarja. Akár pámpámpudlinak is nevezhette volna. akkor Te utána nézel, hogy mi az. Természetesen kivesézed kellőképpen. Ez látod inkább sonka, mint amit a boltokban annak neveznek.
süti beállítások módosítása