Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) gusztáv (21) Gusztáv (3) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) réka (6) Réka (3) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Megint padlizsánszüret

2012.09.28. 20:16 Loname

valószínűleg az utolsó ebben az évben.

valószínűleg az utolsó ebben az évben.

Érdemes föleleveníteni, mit szerencsétlenkedtem össze az első padlizsánszüret alkalmával. Azóta változott a helyzet, így könnyebb-gyorsabb a krém készítése, a végeredmény pedig ugyancsak finom.
Leszüreteltem tehát a 4 bokorról 5,60 kg padlizsánt. (Hogy mi köti le Mircilla és Sipos Úr figyelmét a sámlin lévő üres kosárban - rejtély.)

Padlizsántermés

Míg sültek a padlizsánok, megtisztítottam a vöröshagymát és a fokhagymát.

Vöröshagyma, fokhagyma

Íme, a kétharmada - a harmadik tepsivel most tettem be a sütőbe...

Megsütve

Munkamenet: a padlizsánok belsejét kikaparom, belekanalazom a turmixba (igen, igen, névnapomra kaptam padlizsánkrém-készítő turmixgépet!). hozzádarabolok vöröshagymát, és valamennyi fokhagymát is beleszórok.

Turmixba rakva

Közelről: sült padlizsán, vöröshagymadarabok, fokhagyma, kis mustár, só, olívaolaj...

Ízesítve

A csodagép fél perc alatt krémet készít. Az egész mennyiséget négy töltéssel tudtam krémesíteni.

Kész egy adag

Egy nagy tálba öntögettem a padlizsánkrémet, ahol aztán alapos keverés után korrigáltam az ízesítését: még egy kis só, egy kis őrölt bors, és mitagadás, belecsaltam majonézt is: most nem gyárit, hanem 2 tojás sárgájából, 2 dl olívaolajjal gyorsan kikevertem, lazítottam 1 pohár tejföllel (sajnos fotó nincs róla, pedig nagyon guszta volt), itt már bele is kevertem a padlizsánkrémbe.

Lédig padlizsánkrém

Porciózás: a két fehértetejű üvegben olívaolajat öntöttem a krémre, ez a hűtő tetejére került, hogy lássam, így tárolható-e. A két műanyag pohár és a két műanyag doboz a fagyasztóba került. A csészéből pedig khm... minőségi ellenőrzés folyik most azonnal. Remélem, marad a reggelihez is...

Kiporciózva

 

2 komment

Címkék: padlizsán padlizsánkrém

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr325182784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZM 2012.09.30. 20:26:48

Én is csináltam, még fogok is, igaz, piacon vásárolt padlizsánból. Én vöröshagymát nem teszek bele (csak sót, borsot, fokhagymát és olívát). De a padlizsán szabadtűzön sütve az "igazi": az adja meg a kissé füstös ízt.

Ismeretlen_144340 2012.10.01. 16:57:05

[ZM](#12773570): Úgy - füstösen - a legesleg... A következő lépcső (lefelé), ha vaslapon sütjük szénné a héját. A pince, ahogyan én készítem. Viszont így a legkevésbé macerás. :))
süti beállítások módosítása