valószínűleg az utolsó ebben az évben.
valószínűleg az utolsó ebben az évben.
Érdemes föleleveníteni, mit szerencsétlenkedtem össze az első padlizsánszüret alkalmával. Azóta változott a helyzet, így könnyebb-gyorsabb a krém készítése, a végeredmény pedig ugyancsak finom.
Leszüreteltem tehát a 4 bokorról 5,60 kg padlizsánt. (Hogy mi köti le Mircilla és Sipos Úr figyelmét a sámlin lévő üres kosárban - rejtély.)
Míg sültek a padlizsánok, megtisztítottam a vöröshagymát és a fokhagymát.
Íme, a kétharmada - a harmadik tepsivel most tettem be a sütőbe...
Munkamenet: a padlizsánok belsejét kikaparom, belekanalazom a turmixba (igen, igen, névnapomra kaptam padlizsánkrém-készítő turmixgépet!). hozzádarabolok vöröshagymát, és valamennyi fokhagymát is beleszórok.
Közelről: sült padlizsán, vöröshagymadarabok, fokhagyma, kis mustár, só, olívaolaj...
A csodagép fél perc alatt krémet készít. Az egész mennyiséget négy töltéssel tudtam krémesíteni.
Egy nagy tálba öntögettem a padlizsánkrémet, ahol aztán alapos keverés után korrigáltam az ízesítését: még egy kis só, egy kis őrölt bors, és mitagadás, belecsaltam majonézt is: most nem gyárit, hanem 2 tojás sárgájából, 2 dl olívaolajjal gyorsan kikevertem, lazítottam 1 pohár tejföllel (sajnos fotó nincs róla, pedig nagyon guszta volt), itt már bele is kevertem a padlizsánkrémbe.
Porciózás: a két fehértetejű üvegben olívaolajat öntöttem a krémre, ez a hűtő tetejére került, hogy lássam, így tárolható-e. A két műanyag pohár és a két műanyag doboz a fagyasztóba került. A csészéből pedig khm... minőségi ellenőrzés folyik most azonnal. Remélem, marad a reggelihez is...
Utolsó kommentek