Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) gusztáv (21) Gusztáv (3) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) Réka (3) réka (6) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Fenyőtinóru

2014.09.23. 09:46 Loname

az egyik legfinomabb gomba.

A fenyőtinóru lelőhelye mindig is az erdőszéli füves sáv volt - néha beljebb merészkedett egy-két darab, be kellett bújni értük az aljnövényzetbe, de a többségét a fűben találtam. Legnagyobb örömömre idén behúzódtak a kertünkbe. A kerítés belső oldalán, ahol kezd elmohásodni a talaj, mert az erdő szinte állandó árnyékot vet oda, megjelentek a fenyőtinóruk. Mondanom sem kell: boldogan szüreteltem...

Gomba 01.jpg

A fenyőtinóru az egyetlen gomba, amelyiknek le kell húzni a bőrét. Gumiszerű, ragadós hártya ez, ha ügyesen fogom meg a szélét, egy húzásra lejön az egész. Abban a pillanatban rácuppan az ujjaimra, alig lehet megszabadulni tőle.

Gomba 02.jpg

Így néz ki a gomba húsa. Annyira gusztusos, már így nyersen is enném...

Gomba 03.jpg

A fenyőtinóru nagyon gyorsan kukacosodik, ezért sok a "selejt". A leszedett mennyiségnek majdnem a fele visszakerül az erdőszélre, valamelyik bokor alá.

Gomba 04.jpg

Így néz ki a kezem ilyen kis mennyiség megtisztítása után. Hosszas súrolás és citromsavba áztatás után is megmarad, csak a fénye tűnik el. És: megfeketedik. Aztán ezt napokig magyarázza az emberlánya mindenütt: nem kosz, csak gombát tisztítottam, daraboltam.
Különben pedig a munka közben nagyon kell vigyázni, hogy semmit nem fogjak meg, mert bármihez nyúlok, ottmarad a fekete folt. Ruhán, műanyag edényen, tányéron, evőeszközön, bútorfogantyún, villanykapcsolón, stb. Ahogyan a kezemet is ádázul sikálhatom napokig, míg lekopik a "kosz", a megérintett tárgyak sem engedik könnyen a megszerzett foltokat...

Gomba 05.jpg

A megtisztított, darabolt gombát "blansíroztam". Utálom ezt a szót, mert kellemetlen emlék fűződik hozzá. A párom kórházban feküdt - még megjósolhatatlan kifejlettel, napjaim nagy részét mellette töltöttem, este pedig készülődtem a következő napra - egy este csörög a telefonom, és egy újság szerkesztője kérdezi: a leadott receptemben mit jelent az a szó, hogy blansírozni? Többször is rákérdeztem: megesküdtem volna, hogy ezt a szót először hallom - annyira nem voltam magamnál azokban a napokban. Próbáltam óvatosan kiszedni a szövegkörnyezetből az értelmét - nem ment. Nem tudom, hogy mi volt a telefonbeszélgetés vége, mikor jöttem rá a szó jelentésére, mert egyrészt nagyon régen történt, másrészt bennem csak a döbbenet és a szégyenérzés maradt meg. Azóta utálom ezt a szót, mert visszahozza ezeket az érzéseket.
Pedig igen egyszerű dolog: felforralok egy fazék vizet, és amikor zubogva forr, beleöntöm az előkészített zöldséget. Újraforrástól számítva egy percig főzöm. Akkor leszűröm, és a zöldséget (jelen esetben gombát) tiszta konyharuhára terítem szikkadni. Ez a blansírozás.

Gomba 06.jpg

Amikor szépen megszikkadt, nejlonzacskóba tettem, és a fagyasztóba került.

Gomba 08.jpg

Ha itthon lenne a párom (a szerencsésen fölépült kedvesem), rögtön elkészíteném neki, mert imádja. De csak napok múlva jön haza, tehát a gomba a fagyasztóban várja őt. Gombapaprikás vagy gombaleves lesz belőle - amit az úr kíván... :)

Addigra a kezemről is lekopik a feketeség.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: blansírozás fenyőtinóru

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr816723349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása