avagy Vegeta vegeta nélkül...
Mert hogy a Vegeta, ugye, az a bolti valami, amit nem használok. A vegeta pedig a lestyán nevű fűszernövény leánykori neve. Ezért aztán nálam a házilag készült ételízesítő "vegeta" néven fut - de most az ételízesítő zöldségkeverékbe éppen vegetát nem tettem, tehát a Házi Vegeta lestyán nélkül, vagyis vegeta nélkül készült.
Előkészítettem a zöldségeket:
Hozzávetőlegesen: 1 kg vöröshagymát, 1 kg zellergumót, 1 kg paradicsomot, 1 kg húsos paprikát, 1 kg sárgarépát, 1 kg petrezselyem gyökeret, 2 fej fokhagymát (újat!), 50 dkg karalábét, 1 kínai kelt (kelkáposztát helyettesítendő), nagy csokor petrezselyemzöldet és zellerzöldet vegyesen. Azért mondom, hogy hozzávetőlegesen, mert semmit nem dekáztam ki...
Elkezdtem darálni. És csak daráltam, daráltam... Olyan finom zöldségillat volt az étkezőben, hogy harapni lehetett volna! Ez ellensúlyozta, hogy ez a munka nem is olyan könnyű. De még csak egyszerű sem. Váltogatva kell a darálóba rakosgatni a különféle zöldségeket, mert van, ami csak levet ereszt, átmenni nem nagyon akar, inkább visszafelé jön és csöpög. Úgy hogy másvalamivel kell útjára kényszeríteni a paprikát vagy a paradicsomot, a kelt, de a zöld csokrot is. Rögtön tuszkolni kell rá a sárgarépát, vagy a zellert, a gyökeret, az észre téríti.
Amikor mindezzel megvoltam, ráöntöttem 1 kg sót:
Huszonnégy óráig állt - időnként megkevertem:
Végül előkészítettem sok-sok üveget, és teleraktam zöldségkeverékkel:
Ez a keverék jó leveses, meg lehet tunkolni rendesen az üveget. Beraktam őket a hűtőszekrénybe:
Nem szabad elfelejteni, hogy nagyon sós!
Utolsó kommentek