Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) gusztáv (21) Gusztáv (3) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) Réka (3) réka (6) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Túlélni a telet, akár dödölével

2014.02.02. 15:40 Loname

Kezdhetném, hogy Éliás, Tóbiás... de nem. 

Néhány nappal ezelőtt Laci készített otthon dödölét - ha jól emlékszem, párolt hal köreteként - és olyan elismerően nyilatkozott a család, hogy elhatároztam: én is, én is... Volt itthon néhány fasírt, illett volna hozzá akár egy kis krumplifőzelék, de eszembe jutott a dödöle.
Apróra vágtam 10 dkg szalonnát, és kisütöttem a zsírját.

Dödöle - Apró szalonna.jpg

Kiszedtem a pörcöt, a zsírban pedig megfonnyasztottam 3 nagy fej szeletelt vöröshagymát.

Dödöle - hagymapárolás.jpg

Közben meghámoztam és kockára vágtam 1 kiló krumplit. Főni tettem annyi vízben, hogy el se lepte.

Dödöle - krumpli.jpg

A puhára főtt krumplit összetörtem, beleborítottam 25 dkg lisztet, sóztam, borsoztam.

Dödöle - lisztezés.jpg

Tésztát kavartam belőle:

Dödöle - kész tészta.jpg

Egy evőkanalat zsírba mártogatva galuskákat szaggattam a tésztából, és kizsírozott tepsibe egymás mellé rakosgattam. A tetejére tettem a párolt hagymát és megcsöpögtettem a szalonnazsírral.

Dödöle - tepsiben.jpg

Előmelegített sütőbe tettem, és csak akkor vettem ki, amikor pirulni kezdett. Rászórtam a pörcöt, és még egy kicsit visszatettem, hogy az is átmelegedjen, csillogjon.

Dödöle - sülve.jpg

Már tálaltam is.

Dödöle - tálalva.jpg

A tejfölt a fotó kedvéért tettem hozzá... de végül jó ötletnek bizonyult.
Tanulságok:
- Hármunknak ez a mennyiség sok volt - még egy jó étvágyú ember kellett volna hozzá.
- Legközelebb 20 dkg szalonnát sütök ki, mert a szalonnazsír kevés lett (a kanálmártogatáshoz plusz zsír kellett).
- Hagymából is nyugodtan vehetem majd a dupláját: elképesztően kevés lett összesülve.
- Legközelebb pirosabbra sütöm a tetejét.
- Iszonyú finom étel ez! (Bár laktató is hizlaló... de hát tél van, túl kell élni...)

7 komment

Címkék: dödöle pörc túlélőkészlet

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr695794161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belgabela 2014.02.03. 04:08:43

Anyám csinálta tökéletesre. Én (és a nejem is) sajnos csak megközelíteni tudom. Azét presze finom, de ahogy anyám csinálta..........

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.02.03. 04:08:55

Serpenyőben szoktam sütni, nem nagy lángon, szép pirosra...

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2014.02.03. 06:24:58

Talán nem mindenkinek evidens, lényegi pont a készítésnél, hogy a krumplit a főzővízzel együtt törjük össze. Liszt pedig annyi kell bele, hogy kézzel(fakanállal) is nehezen legyen kavarható.

funfun 2014.02.03. 09:43:28

A képen 10 dkg szalonna van? Lényegesen többnek tűnik mind nyers, mind sült állapotban. Ráadásul a zsírjából megy a hagyma alá, meg megy a tetejére is. Én nem sajnálnám a szalonnát, 20-25 dekát sütnék ki az 1 kg krumplihoz, amit 25 dkg liszttel dúsítottam.
Azért jó a recept, megcsinálom.

hCsaba61 2014.02.03. 09:58:52

A recept és a fotók csodálatosak!
Csak egy baj van: egy hete nulldiétán vagyok, mivel le kell adnom jónéhány kilót... Mikor fogom én ezt megkóstolni::(( Amúgy meg hülye vagyok - minek nézegetek gasztroblogot???

Loname 2014.02.03. 14:21:32

@hCsaba61: Éppen mert tiltólistán van minden fincsiség, főleg az ilyen kalóriabombák. Kitartás, drukkolok!