Itt volt a tél 1 napot...
Itt volt a tél 1 napot...
Nem tud kibontakozni, csak ijesztget. Tegnap reggelre teljesen befagyott a tyúkok itatója, és a föld felszínén is kb. 4 cm kéreg keletkezett. Rögtön eszembe jutott a sárgarépa, ami még betakarításra vár...
Rögtön megragadtam az ásót, mellészúrtam - volna, de csak úgy tudtam belenyomni a földbe, ha teljes súlyommal ráálltam (még rugózni is kellett egy csöppet).
Mire végigértem a soron, lerugdostam a fagyott "gallért" a répák körül, tele lett a vödör, és elegem is lett. (Igen, találtam néhány vékony hagymaszárat is - finom volt...)
Hoppá, annyira el voltam foglalva a tisztítással és a darabolással, hogy elfelejtettem fotózni. Szóval megkapargattam, megmosogattam, a kaparékot és a zöldet vittem a tyúkoknak, a sárgarépát apró kockákra vagdaltam, a lábosban vajat forrósítottam, itt öntöm rá az utolsó adagot:
Tapasztalatom szerint sárgarépát csak vajon érdemes párolni. Legföljebb egy kis zsírral (igen!) pótolhatunk alá, de olajjal messze nem annyira finom. A vaj aromája, a petrezselyem illata a sárgarépából kihoz mindent, ami brutálisan finom. Szőlővel kóstolták már?
A nagy lábos párolt (sóval, borssal ízesített) sárgarépát bezacskóztam, és a fagyasztóba kerültek a kis adagok. Lám, így önmagában (szőlővel) is finom. Párolt hússzelet mellé köretnek, tejszínes sűrítéssel főzeléknek, tésztasalátába színesítésnek... csak kitartson... mondjuk januárig.
Korán reggel ilyen tájkép fogadott az udvaron:
És ilyen:
No, és kint maradt növények kiabáltak segítségért a hó alól. A leanderek:
Az agavé:
A hó teljesen a földre nyomta a sudár mahóniabokrot:
És mikor már mindent meggyötört, szépen eltűnt: délutánra már nyoma sem maradt... Csak megmutatta magát, milyen lesz, ha jön és itt is marad.
Utolsó kommentek