Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) gusztáv (21) Gusztáv (3) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) Réka (3) réka (6) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Igazi tehéntúró készítése

2011.02.13. 13:19 Loname

hamisítatlan tehéntejből.

Nem mese: nálunk még mindig úgy működik a tejvásárlás, hogy kiakasztjuk a kapufélfára az üres tejesedényeket, jön a tejesember, és kicseréli telire. A kutyák persze jelzik, hogy valaki közelít a kapuhoz, de akkor is érdemes lenne figyelni, ha történetesen nem jeleznének, mert így még melegen hozom be a frissen fejt tejet.

turokeszites_001.jpg

Egyik flakonból a tejet egy erre rendszeresített lábosba öntöm, és szobahőmérsékleten hagyom. A szobahőmérséklet most nem azt jelenti, mint nyáron:a konyha a fűtésrendszer legvégén van, vagyis a gáztűzhely és a villanysütő melegére is számítani kell, hogy valamennyire megközelítse az elfogadhatót. Így aztán a tejeslábost a radiátorra teszem, tudva, hogy a tej melegen szeret aludni. Persze fedő van rajta, itt csak a fotózás kedvéért áll takaratlanul.

turokeszites_002.jpg

Másnap megnézem a tejet: a tetején összegyűlő tejszín érdekel. Ha szép vajszínű, akkor egy evőkanállal óvatosan egy kis csészébe kanalazom. Ezt használom tejfölnek, tejszínnek: a kelt tészta isteni finom lesz vele. A tejet "lezsírozás" után még hagyom néhány órát állni, majd amikor látom, hogy megkocsonyásodott, alágyújtok. Csak egyet kell rottyanjon, nem többet, máris öntöm bele egy szintén erre rendszeresített pelenkába, amit a mosogató fölé lógatok.

turokeszites_004.jpg

Egy-másfél nap alatt a savó kicsorog-kicsöpög a túróból.

turokeszites_003.jpg

Leveszem és kibontom a pelenkát, és a túrót egy üvegtálba borítom (jaj, kimaradt, hogy "erre rendszeresített"!). A 2 liter tejből kb. 30 dkg túró lesz. Ez a túró nem savanyú, nem morzsálódik, mint a bolti. Édes, és kiskanállal lehet enni. Palacsintába töltve el nem tudok képzelni ennél édesebbet, krémesebbet, finomabbat.

turokeszites_005.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: tehéntúró tehéntej túrókészítés aludttej

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr125182565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása