Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) gusztáv (21) Gusztáv (3) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) Réka (3) réka (6) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Céklás sütemény

2013.10.23. 15:06 Loname

avagy igazi "mi van itthon, abból sütünk" - szelet.

Hetek óta kornyadozik a hűtőben néhány cékla - azért vásároltam, hogy na most majd elkezdem a tél eleji céklalékúrát (vagyis minden este meginni egy cékla kipréselt levét sárgarépával vagy a nélkül, ami aztán halálra rémíti a bacilusokat, ha közeledni próbálnának... de nem is merészelnek), ám a bolti cékla már akkor sem volt jajde gusztusos: ki tudja, mióta fonnyadtak már a polcon. Céklát csak a piacon érdemes venni, kofától, aki aznap kora reggel, vagy előző este ásta föl a lédús, kemény gumókat. Szóval a céklák... Ha van sárgarépatorta, akkor lehet céklatorta is, egy kísérletet megér, annyira rossz nem lehet, hogy valaki meg ne egye (úgymint: én, a párom, a kutyák, vagy nem várt vendég).

Előszedtem tehát mindent, ami szóba jöhet a receptalkotásnál: liszt, cukor, tojás, szódabikarbóna mint alap, olívaolaj és kakaó jó, ha van, és persze cékla, a többi majd adja magát.

Céklás szelet 001.jpg

Nekiálltam előkészíteni a céklát, mert tudtam, hogy az egész akciónak ez a buktatója: meghámozni, lereszelni, az emberlánya csuklóig piros (ilyenkor jut valamelyik randa macska eszébe, hogy kimenne, nyissam ki az ajtót, amikor mozdulni sem tudok, mert a cékla már harmadszor ugrik ki a kezemből), piros szálakkal van tele a konyhapult, a kenyértartó, a csempe, a mézesüveg oldala, és a járólap is a lábam körül, ami azzal jár, hogy egy rossz mozdulat, és a krémszínű járólap nehezen föltakarítható vörös pacákkal lesz tele... szóval nem kéne. A két karom már majd' leszakad, és a nyakam is viszket, jaj, hozzá ne nyúljak!
Készen van a céklareszelés, szálak összeszedve, minden letörölgetve és feltörölve, macska kivágva, reszelő elmosogatva - a kezem még vöröslik, de nem színez.

Céklás szelet 003.jpg

Bekapcsolom a sütőt kb. 200 fokra (soha többé nem veszek olyan tűzhelyet, aminek a tárcsáján nem egyértelmű a hőfokjelölés). A céklareszeléket egy nagy tálba teszem, beleütök 3 tojást, picit megsózom, ráborítok kb. 20 dkg kristálycukrot (amibe már hónapokkal ezelőtt beletörtem egy vaníliarudacskát), na, még további 2 zacskó vaníliás cukor is mehet bele, meg 3 evőkanálnyi olívaolaj. A vaníliarúd darabjait visszateszem a csavaros tetejű üvegbe, és feltöltöm friss kristálycukorral, rátekerem a tetejét és visszateszem a konyhaszekrénybe, máskorra. Az eddigi hozzávalókat alaposan összekeverem. 

Céklás szelet 004.jpg

Kimérek 20 dkg sima lisztet, belekeverek 1 mokkáskanál szódabikarbónát, ledarálok 10 dkg mandualforgácsot és 5 dkg lenmagot. Ezeket a porokat a céklás keverékhez adom, majd még 2 evőkanál kakaóporral is megszórom. Jó kis lágy keveréket kapok. A kedvenc tepsimbe terítek egy sütőpapírt, és a keveréket beleöntöm (kinyalom a tálat: finom! Jó lesz ez!).

Céklás szelet 006.jpg

60 percig figyelt a sütőben a tepsi - közben behordtam a kertből a kamrába a dáliagumókat, az 59. percben rontottam be a konyhába rosszat sejtve, de nem lett semmi baj, ennyi idő kell is neki.

Céklás szelet 008.jpg

Egy tiszta konyharuhára borítottam, hagytam egy csöppet hűlni, lehúztam róla a sütőpapírt, visszafordítottam a "talpára", vastagon megszórtam porcukorral - csak a kontraszt kedvéért persze, hogy jól mutasson a fotón (vicc volt!). Jó puha, fincsi sütemény lett belőle. 

Szólj hozzá!

Címkék: cékla házi vaníliás cukor dáliagumó céklás sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr905595755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása