Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) Gusztáv (3) gusztáv (21) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) réka (6) Réka (3) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Évköszöntő

2013.01.01. 17:34 Loname

lencsefőzelékkel...

lencsefőzelékkel...

Ó, ha valóban a lencseevésen múlnának az anyagiak! De nem. Csak egy szokás, ami nincs is ellenünkre, mert nagyon szeretjük a lencsét.

Mondtam már, hogy nincsenek megkövesedett receptjeim: mindig a hangulatom (és a hozzávalók) határozzák meg a receptúrát (de régen hallottam ezt a kifejezést - nem is én szoktam használni, hanem valamikori fotósom, akivel évekig dolgoztunk együtt különféle gasztronómiai füzetek összeállításán... de régen is volt...). Így aztán az "évkezdő" lencsefőzelék sem klasszikus módon készült, hanem krumplisűrítéssel.

A vöröslencsét nem kell beáztatni, sőt, ebben az esetben csak azért tudtam egyszerre odatenni a krumplival, mert nagyon jól szétfővő fajta krumplim van. Máskülönben nem lehetett volna ilyen egyszerűen "összedobni" az egészet, mert ha előbb teszem oda a krumplit, és később adom hozzá a lencsét, akkor a forrás leáll, és a krumpli nem puhul tovább (ezért nem szerencsés, ha krumplifőzés közben fogy ki a gázpalack: abból már nem lesz krumplipüré...).
Így viszont tudtam, hogy mire a lencse megpuhul, a krumpli kellően szétfő. Kapott egy leveskockát és egy babérlevelet is.

Alap hozzávalók

Míg a krumplis lencse csöndesen főtt, igen apróra vágtam egy kis fej vöröshagymát, melléje egy duci cikk fokhagymát, és egy kevés mangalicazsíron megpirítottam, hogy a pirított hagyma íze - amit máskor a hagymás rántással biztosítunk - benne legyen az ételben. Nem direkt, nem éppen észrevehetően, de mégis.Ízesítés

A krumpli szétfőtt, a lencse megpuhult, kivettem belőle a babérlevelet, utánasóztam és őröltem rá egy kis borsot, majd belekevertem a pirított hagymát.

Kitálalva

Volt még tavalyról egy darab szalonnás sült hús hozzá...

4 komment

Címkék: babona lencsefőzelék

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr55182810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZM 2013.01.01. 21:45:23

Bort, búzát, békességet, no meg egészséget kívánunk az új évre!

Ismeretlen_144340 2013.01.02. 08:02:24

[ZM](#13150511): Köszönjük, és viszont kívánjuk. (Mindig legyen egy kis lencsefőzelék.) :))

Rafael Balázs 2013.01.02. 13:50:27

Nagy Pista csoporttársam (Hell István néven publikál) írja, vagy száz éve olyan szegények voltak, hogy nem volt otthon elegendő lencse, így babbal dúsították a készletet. Ez annyira bevált, hogy azóta így főzik, és természstesen azóta k... gazdagok is... arany pofa. BUÉK még egyszer Nektek!

Ismeretlen_144340 2013.01.02. 20:26:59

[Rafael Balázs](#13157379): Szóval a babon múlik, nem is a lencsén! :))
süti beállítások módosítása