avagy semmit sem szabad agyonbabusgatni.
Van egy sajtos pogácsa receptem, így szól:
40 dkg lisztet összemorzsolunk 1 margarinnal, beleszórunk 3 dkg élesztőt, belereszelünk 15 dkg sajtot, 3 teáskanál sót teszünk hozzá, és 2 dl tejföllel összegyúrjuk. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, megkenjük tojássárgájával, kiszaggatjuk, egy-egy csipetnyi reszelt sajtot teszünk a tetejére, és 180 fokos sütőben világos pirosra sütjük.
Már eleve változtattam a recepten, mert
1. margarint egyáltalán nem használok, csak vajat,
2. a 3 teáskanál só az ízlésem szerint sok - az első alkalommal jó hétig tartott a pogácsa, olyan sós volt - inkább sótlan legyen, a sajtíz úgyis elég domináns, főleg, ha füstölt ízűvel keverem.
3. Néhány éve nem pogácsaszaggatóval készítem a pogácsát, hiszen úgy mindig van maradék, vagyis leeső darab, amit aztán újra összegyúrok (belegyúrom a tojássárgáját is, ugye), megint megkenni, kiszaggatni, a maradékot összegyúrni, és így tovább, míg csak annyi kevés maradék lesz, amit egyetlen ronda kis pogácsának megformázhatok. Ehelyett a tésztát egyforma négyzetekre vágom, vagyis kockapogácsa (kockapogi) lesz belőle, legfeljebb néhány kis széle-darab marad, ami nem szép, de azt kóstolásképpen úgyis bekapja az ember lánya, amint annyira kihűl, hogy lehet...
A recept tehát a "bevált" kategóriába került, vagyis hűtőmágnessel kitűztem a hűtőszekrény oldalára.
Reggel vendégek jelezték érkezésüket délelőttre ("Ó, csak villámlátogatás, ne készülj semmivel..." Na persze...)
Kimértem egy tálba 40 dkg lisztet, előkotortam a hűtőből két darab vajat (ennyi volt), belekockáztam a lisztbe, és a tálat közel tettem az ablakhoz, ahová már besütött a nap. A két darab vaj csak 20 dkg... elő egy kanalat, bele a zsírosbödönbe! Egy nagy kanál mangalicazsír pótolta az 5 dkg vajat. Kibéleltem az összes (4 db, különböző méretű) tepsimet sütőpapírral, és bekapcsoltam a sütőt valahová a 150 és 200 fok közé...
Kézimixerrel morzsalékosra kevertem a lisztben a zsiradékot, belemorzsoltam kb. 3 dkg élesztőt, megszórtam 1 púpos teáskanál sóval, belereszeltem kb. 15 dkg sajtot, és...
Mivel állítsam össze?
Tejföl nincs.
Kefir van, hát azzal. A kefires edényből kimertem egy nagy merőkanállal, és még mindig a mixerrel "összeragasztottam" vele a hozzávalókat.
Kiszedtem a keverőkből a tésztát, kitettem a meglisztezett pultra, a tálat egy kis beleszórt liszttel megtisztítottam a maradéktól, és a tésztabucit néhány mozdulattal veknire formáltam. Kinyújtottam kb. kisujjnyi vastagra, és amennyire tudtam, téglalap alakúra. Megkentem tojássárgájával. Ráreszeltem először a maradék natúr sajtot, majd még néhány dekát egy darab füstölt sajtból is.
Úgy éreztem, nincs kedvem bíbelődni most a fölkockázásával, ezért hosszúkás rudakat vágtam belőle, és a tepsikbe rakosgattam. Mire készen lettem, az első tepsivel ki is sült...
Föltaláltam tehát a "Kefires, vajas, nem kelesztett sajtos rudat" az amúgy egyszerű sajtos pogácsa receptjét kényszerűen variálva. Érdekes lett, szép lett, kiadós lett, és... az íze soha nem volt még ilyen finom!
Percek alatt elfogyott (egy kistányérral. A többit a konyhaszekrénybe mentettem...) :)
Utolsó kommentek