no meg előétellel és madártejjel.
Apró kockákra vágtam egy nagy csirkemellet, és kevés vajon elkezdtem párolni. (Tapasztalták, hogy egy idő óta nem lehet pirítani a húsokat? Rögtön levet engednek. Nem tetszik.) Vegetát, petrezselyemzöldet és bazsalikomot szórtam rá.
Közben egy kis tepsimet kibéleltem húsos baconnal:
4 evőkanál lisztet, 4 tojást, 4 evőkanál tejfölt, Vegetát, őrölt borsot elkevertem, beleforgattam kb. 20 dkg reszelt sajtot, majd beleöntöttem a puha húst is, és alaposan összekevertem. Belesimítottam a kibélelt tepsibe, további marék reszelt sajtot szórtam rá, és elkezdtem ráhajtogatni a bacont:
Így néz ki sütés előtt. Előmelegített sütőbe toltam... kb. 30 percre:
Ledörzsöltem nagyobb újkrumplik héját (személyenként 2-3 darabot számolva), vizet öntöttem rá, 1 babérlevelet közéje dugtam és sót szórtam bele, így főztem meg.
Amikor a sütőben a bacon gyönyörű ropogósra sült, a tepsit kivettem, és egy másik tepsibe szűrtem le a zsírjából (ügyesen, mert nagyon balesetveszélyes művelet!), a megfőtt krumpliról leöntöttem a vizet, vágott felükkel a zsírba rakosgattam és a forró sütőbe toltam. Közben előkészítettem az előételt (lásd lejjebb) és a madártej hozzávalóit (nincs fotó róla). A krumpli pirosra sült. A tepsi szélére igazítottam a darabokat, középre pedig két nagy (konyhai!) lapát segítségével átemeltem a bugyolált húst. És akkor már annyira kapkodtam mindennel, hogy elfelejtettem lefotózni! De itt van az ebéd utáni "maradék", nagyon rossz fotóminőségben, de illatosan és gusztusosan...
Előételnek szánva ezt a tálat tettem az asztalra. Saját paradicsom- és nem saját mozzarellasorok olajbogyóval. Az öntethez hoztam be a kertből kakukkfüvet, lepödörtem a leveleit, leöntöttem olívaolajjal, megsóztam, borsoztam és hagytam állni. Tálalás előtt kanalaztam rá a lehűtött paradicsomra.
Desszertnek madártejet készítettem - igen gyorsan. Ez a technika valamivel finomabb madártejet ad, mint a hagyományos - talán mert a hab állaga más, egyáltalán nem gumiszerű... 4 tojás sárgáját fehérre-habosra kevertem kb. 10 dkg kristálycukorral. Hozzákevertem 1 evőkanál vanília ízű főzős pudingport, majd apránként 1 liter tejet. Egy mély tálban (nehogy kifusson) betettem a mikróba, és a legerősebb fokozaton 15 percig főztem. 8 percnél és 10 percnél megkevertem. Amikor a sodó készen volt, elővettem a hűtőből a tojásfehérjéket (hidegen könnyebb habot készíteni), és elkezdtem fölverni. Majdnem kész állapotában szórtam bele kb. 2 dkg cukrot, és így vertem belőle kemény habot. Betettem a mikróba: 1 percre! A sodóba kevertem 1 evőkanál vanília aromát, majd a habból egy kanállal galuskákat szaggattam a tetejére. Hagytam hűlni, végül betettem a hűtőbe - tálalásig. Amikor lett volna időm lefotózni, akkor még gőzölgött, csak egy homályos pacát tudnék mutatni. Amikor tálaltam, nem akartam a vendégek előtt fotózni... De nagyon szép, nagyon finom - és gyorsan készen van.
Utolsó kommentek