Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) Gusztáv (3) gusztáv (21) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) réka (6) Réka (3) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Nyakigláb húsleves szemétdombbal

2013.04.23. 21:33 Loname

Ez családi specialitás: húsleves csirkenyakból és csirkelábból (némi farháttal ráerősítve), sok-sok zöldség és bordás grízgaluska köretnek.

Hozzávalók: a legnagyobb edényem, 10 db csirkenyak, 12 db csirkeláb, 2 csirke farhát, 5 sárgarépa, 3 fehérrépa, 1 szál petrezselyemzöld, 1 zellergumó, 1 karalábé, 1 vöröshagyma, 1 póréhagyma, 1 kis karfiol, 1 kis kelkáposzta, 4 cikk fokhagyma, 20 szem egész feketebors, 1 egész szerecsendió, 1 húsos zöldpaprika, 2 krumpli, 2 evőkanál só.

Húsleves 001.jpg

Lássuk a részleteket:
1. bőr nélküli csirkenyakat veszek, mert a bőrös túlzsírozza a levest.
2. csak hófehér csirkelábat vásárolok, mert ha véraláfutásos, eszembe jut egy video, ahol láttam, milyen szadista módon bánnak a vágóállatokkal (szárnyasokkal is, disznókkal is, marhákkal is) és nem tudok enni, mert minden porcikám tiltakozik az ellen, hogy részt vegyek ebben - még ha a lánc végén is.
3. csirke farhát mindig van a fagyasztóban főzésre előkészítve, szépen kivágva a zsírozója - ennyi bőr még elmegy.
4. a zöldségek mennyisége minden levesnél változó: mikor mi van itthon - most például egy nagy paprikacsutka és egy harmad póréhagyma (egyébként póréhagymát nem szoktam belefőzni, de ezt már el kellett használni), ha van, akkor paradicsomot mindenképpen teszek bele, most nincs, a fokhagyma megszaladt, mert nagyon kicsik voltak a cikkek, a szerecsendiót kettévágom, hogy jobban kifőjön az íze...
5. a karfiol, a kelkáposzta, és a krumpli nem kerül bele az első körbe...  

Húsleves 003.jpg

Húsleves 015.jpg

...csak akkor, mikor a leves már majdnem kész:

Húsleves 017.jpg

Íme, a grízgaluska készítése: 2 tojás fehérjét fölverek, hozzáadom a sárgákat, megsózom (ugye, mondtam már, hogy mindenben mindig a tojássárgát sózzuk, hogy a színe még sárgább legyen?), őrölt borsot tekerek rá, hozzáadom a búzadarát. 

Húsleves 018.jpg

Formázható masszát készítek. Ne legyen kemény, tényleg csak annyi grízt keverjünk hozzá, hogy a villa nyomot hagyjon a masszában. A leves kész, leszűrök belőle egy kis fazékba és felforralom - a többit hagyom ülepedni. Így szaggatom a galuskát: először bordákat nyomok a villával a masszába, azután egy hosszúkás galuskát szakítok ki és teszem a forrásban lévő levesbe. Újabb bordázás, újabb galuska. Gyorsabban megy, mint leírni...

Húsleves 019.jpg

Amíg a grízgaluska fő, leszűröm a többi levest, és a zöldségeket-húsokat egy tálra borítom - ezt nevezzük szemétdombnak. Kettévágok egy galuskát, megnézem, hogy a közepe átfőtt-e. Ha igen, lehet tálalni.

Húsleves 021.jpg

Egy ilyen kondér nyakigláb levesből és a szemétdombjából jól lakik három kutya, négy macska, tíz tyúk, és mi ketten. Leszűrt leves marad másnapra is. Akkor főzök bele egy kis tésztát, és készítek hozzá második fogást.

Húsleves 020.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: szemétdomb húsleves grízgaluska

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr375243664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása