Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) Gusztáv (3) gusztáv (21) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) réka (6) Réka (3) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Túrókészítés

2011.02.13. 09:00 Loname

hamisítatlan tehéntejből.

Nem mese: nálunk még mindig úgy működik a tejvásárlás, hogy kiakasztjuk a kapufélfára az üres tejesedényeket a pénzzel, jön a tejesember és kicseréli telire. A kutyák persze jelzik, hogy valaki közeledik a kapuhoz, így legalább melegen hozom be a frissen fejt tejet.

Túrókészítés 001.jpg

Az egyik flakon tartalmát - 2 litert - azonnal egy erre rendszeresített lábasba öntöm, és úgynevezett szobahőmérsékleten tartom egy ideig. Ez a bizonyos szobahőmérséklet valójában jó meleget jelent, mondhatnám a nyári konyhahőmérsékletet, hiszen most, amikor a mínuszok dübörögnek, és a konyhában a gáztűzhely vagy a villanysütő melegét is belekalkulálom a lehetséges fűtésbe, ez kevésnek bizonyul a tejnek, aki csak melegen szeret aludni. Ezért a tejeslábast a fűtésrendszer legvégső radiátorára állítom - persze letakarva, itt csak az illusztráció kedvéért van fedő nélkül.

Túrókészítés 002.jpg

Másnap meglesem a tejet: a tetején összegyűlő tejszín érdekel. Ha szép vajszínű, akkor egy kanállal óvatosan kis csészébe kanalazom. Ezt használom tejfölnek, tejszínnek: a kelt tészta isteni finom lesz vele. A tejet "lezsírozás" után még hagyom néhány órát állni, majd amikor látom, hogy megkocsonyásodott, lángra teszem. Csak egyet kell rottyanjon, nem többet, máris öntöm bele a szintén erre rendszeresített pelenkába, amit a mosogató fölé lógatok.

Túrókészítés 004.jpg

Egy-másfél nap alatt a savó kicsorog-kicsöpög a túróból.

Túrókészítés 003.jpg

Leveszem és kibontom a pelenkát, és a túrót egy üvegtálba borítom (jaj, kimaradt, hogy "erre rendszeresített" üvegtálba!). A 2 liter tejből kb. 30 dkg túró lesz. Ez a túró nem savanyú, nem morzsálódik, mint a bolti. Édes, és kiskanállal lehet enni. Palacsintába töltve el sem tudok képzelni ennél édesebbet, krémesebbet, finomabbat.

Túrókészítés 005.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: házitej túrókészítés házitúró

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr145182564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása