Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) Gusztáv (3) gusztáv (21) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) réka (6) Réka (3) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

2011 AZ ERDŐK VILÁGÉVE

2011.01.28. 14:34 Loname

ennek apropóján beszélhetek jóról-rosszról...

Mondom először a rosszat, rendben?

Ezen a télen is lopták a fenyőfákat. Pedig azt hittem - én botor - hogy most már elég nagyok ahhoz, hogy NE férjenek be a lakásba. Lebecsültem a fatolvajokat: félbe vágják a szerencsétlen fát, és csak a fölső felét cipelik haza. Remélem, hogy karácsonykor - a szeretet ünnepén - megkérdezte otthon valamelyik boldog gyerek: "vajon miért sír ez a szegény fenyőfa?"
Ugye átjön, hogy nem az anyagi kár késztet háborgásra? Nem szeretem az általánosítást, most mégis jogosnak érzem: ezek az emberek szemetelnek, firkálnak, törnek-zúznak, rombolnak, károsítanak, pazarolnak - tehát ellenségeim. Ha úgy veszem, mindnyájunk ellenségei.

Ahogy azok a "szakemberek" is a bögyömben vannak, aki hivatalos erdőtisztítás címszóval susnyást hagynak maguk után. Érdekes dolog: csak a lombos fákat kellett kitisztítani az erdőből, azokat sem előírásszerűen, hanem lekapva a tönkről az értékes farészt... Most aztán a tönkből kínlódva törnek ki a vékony hajtások, egymást fojtogató bokrokká terebélyesedve, megölve a természetes aljnövényzetet, megakadályozva, hogy esetleg kis fák nőhessenek magról, mint az egészséges erdőkben szokás.

erdo_001.jpg

A megmaradt fenyők immár jó ötvenévesek, vagyis az "öreg erdő" egyre értéktelenebb - és egyre rondább. Tíz évvel ezelőtt - egy építkezésnél, amikor megszorultunk pénzzel - egyik munkás az erdőre mutatott: "miért futkosnak kölcsönért, itt van a pénz, csak neki kéne ereszteni a fűrészgépet"... Föl voltam háborodva.

Az erdő nem azért van, illetve mi nem azért költöztünk éppen erdő mellé, hogy aztán pénzzé tegyük. Szeretjük, vigyázunk rá, elfogadjuk és megköszönjük, amit kapunk cserébe: jó levegőt, színeket, madárdalt, élhető, hangulatos éveket.

Nem értette, hogy miről beszélek. Ahogy nem érti az a fakitermelő vállalkozó sem, aki minden évben elzarándokol ide rábeszélni, hogy engedjük a tarvágást. Érvel: az erdő öreg, pusztul, nemsokára egyetlen forintot sem tudunk kivenni belőle. Nem baj. Ültettünk melléje új, fiatal fákat - most már háromszor-négyszer akkora területen lélegzik értünk az erdő.

erdo_005.jpg

Jön a jó: az, hogy az ENSZ a 2011-es évet Az erdők világévének nyilvánította, egyáltalán nem váltja meg a világot, mint ahogy egyik világév, világhónap, világnap, stb. sem, csak éppen ráirányítja valamire a figyelmünket - ami, tudjuk, hajlamos elkalandozni... Ez a valami pedig most a következő: a levegőt tisztító és az energiát adó erdőkre vigyázni kéne. Mert fogynak, vészesen fogynak. Ebben a mondatban nem a fenyőfatolvajokra gondolok - vagy nem csak rájuk - hanem hogy az erdőterületek kárára építünk utakat és házakat, és termelünk valami mást. Ez a más lehet például "megújuló energiaforrást" adó mezőgazdasági termék - ahelyett, hogy takarékoskodnánk a meglévővel. Az erdők kiirtása megváltoztatja az éghajlatot - gondolunk-e néha erre, vagy csak szidjuk a megbolondult időjárást?

erdo_008.jpg

És ez a bizonyos takarékoskodás magában foglalja a szelektív hulladékgyűjtést, a tudatos vásárlást, a pazarlás nélküli vízhasználatot, az energiával való spórolást, hogy lekapcsoljuk a villanyt, elzárjuk a csapot, vigyázunk a környezetünkre, nem szemetelünk, nem firkálunk, nem törünk, nem zúzunk, nem rombolunk, nem károsítunk - és nem gyilkoljuk ki azt a fát, amit más elültet, ápol. Ha mindenki ültetne legalább egy fát, vigyázna rá, figyelné, együtt élne vele és az ajándékaival - nem nyúlna olyan könnyen a fűrész után, és összességében is jobb emberré válna.

2 komment

Címkék: környezetvédelem erdő energiaforrás fenyőfa

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr595182559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mari 2011.01.28. 17:22:51

ÁMEN ! mari

Wolf 2011.01.29. 18:26:12

A probléma gyökere a lustaság, az elkényelmesedés. A tarvágás is ilyen;ez kényelmesebb, mint kiszedni -sok ráfordított energiával- csak azt a fát a többi közül, amelyik megérett erre. Beszéltem fakitermelő vállalkozóval erről, úgy nézett rám, mint egy cserebogárra. Aztán ott vannak a tolvajok,rongálók. Még az sem tartja őket vissza, hogy a legkisebb értékért is börtön jár már. Talán a jó régi -egyes országokban még mai- kézlevágás lenne a megoldás...?
süti beállítások módosítása