Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) Gusztáv (3) gusztáv (21) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) Réka (3) réka (6) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

A távtanulásos metszés magasiskolája

2011.11.28. 14:16 Loname

avagy kerti munka telefonos instrukciókkal.

A külső udvaron pompázó kis díszfa évről évre több ringlót nevel. Tavaly már alaposan megszedtem a még apró, zöld gyümölcsöket, és minden ágát alátámasztottam, de még így is félő volt, hogy letörik valamelyik vastag ág, szétszakítja a törzset, vagy hogy maga a kis fa megszakad és meghal.

(Gyorsan elmesélem, hogy egy hatalmas tuja állt mellette - mégpedig olyan mértékben elnyomva ezt a kis díszfát, hogy tulajdonképpen csak akkor vettük észre, hogy létezik (csoda hogy egyáltalán életben maradt), amikor a tuja elszáradt és kivágtuk. "Jé, itt van egy kis csenevész valami", örültünk meg a bordó levelű, ványadt venyigének. Ám amint kikerült a szorításból, napfényt, levegőt, és némi tápot kapott, úgy megugrott, úgy kibontakozott, hogy gyönyörű fa lett belőle.) Így nézett ki három évvel ezelőtt tavasszal:

Japán ringló.jpg

Tehát miután szerencsésen (és nagy-nagy - szó szerinti - támogatással) túlélte a tavalyi gyümölcsérlelést, tél végén amennyire csak lehetett, ritkító metszést végeztem. A kis fa erre azzal reagált, hogy rengeteg vízhajtást hozott ebben az évben. Vagyis: növelni akarja a koronáját.

Vízhajtások 004.jpg

Vízhajtások 005.jpg

Lefotóztam minden oldalról, és a képeket elküldtem egy szakembernek (a bátyámnak), aki az ország túlsó végében lakik, és kértem, hogy adjon tanácsot, mitévő legyek. Miután megnézte a fát, elmondta, hogy most két különböző irányzat között kell választanom. Az egyik szerint a vízhajtásokat teljesen le kell metszeni. Mégpedig úgy, hogy ahol kibújt a másik ágból, és növelt egy kis vállat, vigyázni kell, hogy pontosan a váll fölött vágjuk el.

Vízhajtások 003.jpg

A másik megoldás - egy másik "iskola" szerint - a vízhajtások olyan metszése, ami végezetül valamiféle fiatalítást is eredményez/het/ne, ha ezeket a hajtásokat kb. egyharmadukra vágjuk vissza, figyelembe véve a koronaformázás lehetőségét, azután egy vagy két év múlva az öreg ágrészeket vágjuk le, így a fiatal ágak maradnak meg. Valahogy így:

Vízhajtások 001.jpg

Bevallom: hajlok a második megoldásra. A széleken, vagyis a korona külső részein tőből vágom majd le a vízágakat, de a középről eredőket meghagyom (egyharmados metszéssel), aztán meglátom, milyen formát mutat így a fa, majd levágom azokat a kifelé-lefelé hajló öreg ágakat, amelyeket lehet. Reményeim szerint kialakul így az öreg törzsön egy immár fölfelé álló, fiatal fakorona.

Vízhajtások 002.jpg

Most pedig visszatérek a távtanulás és a telefonos instrukciók kifejezésekre. Még egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna számomra a következő jelenet: ülünk a számítógépeink előtt az ország két végén, nézzük ugyanazokat a képeket egy fáról, ami itt áll az udvaromban, és telefonon megtárgyaljuk minden egyes ág vagy hajtás sorsát. A szakember elmagyarázza a lehetőségeket, amelyek közül választhatok attól függően, milyen sorsot szánok a kis gyümölcsfának. Ugyanazt látjuk, pontosan értem tehát, miről beszél. Nem csak általánosságban, hanem - ahogy mondom - ágról ágra kielemezve, mit érdemes meghagyni és hogyan, mit kell levágni és hogyan. Ez a technika. Nekünk - az egész korosztálynak - ez nem természetes (a gyerekeink, unokáink már belenőttek), tehát többszörösen örülünk neki. Iparkodunk valamennyire lépést tartani az újabb és még újabb lehetőségekkel. Szinte elképesztő, hogy milyen dolgokat tesz számunkra lehetővé a csodálatos technika. Mi aztán igazán tudjuk értékelni.

...A fiatalok pedig tudják profin és ámulat nélkül használni... :-)

Szólj hozzá!

Címkék: vízhajtás alakítómetszés japándíszfa koronaalakítás

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr235182674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása