Mindent ki kell próbálni

Szeretek fotózni, szeretek a kertben bíbelődni, barkácsolni, kézimunkázni, babusgatni az állataimat, főzni is szeretek, nyitott vagyok újdonságokra, de odafigyelek a bevált tapasztalatokra is. Szeretek blogot írni...

Utolsó kommentek

  • Adorján Tímea: Szia! Látom, 2014-es a cikk... Én is kaptam jó sok virághagymát, és a Te ötleted tűnik a legkompak... (2018.09.17. 14:42) Tengernyi tulipánom lesz
  • Viktória Ferenczy: Sajnos a szőlőm elfagyott ! Nem tudom mit csináljak? Arra gondoltam hogy visszavágóm, de nem tudom... (2016.04.26. 18:12) Fatörzsmeszelés
  • vörösbor(de)minőségi: álomszép a jázmin. kell valami különös metszés?,mert úgy látom a szeretet az nem elég neki.4éve k... (2016.03.30. 21:01) Jázmin, jezsámen
  • Norbert Dudás: @Loname: Köszönöm a gyors választ,akkor tényleg időtálló. (2015.06.07. 20:38) A komposztálás hálás téma
  • Loname: @Norbert Dudás: Kedves Norbert! Tizennégy éve áll a kerítésnek az a része, ami selejtes armatúrábó... (2015.06.07. 12:42) A komposztálás hálás téma
  • Utolsó 20

Címkék

achátcsiga (5) ajándék (4) alfréd (3) amarillisz (7) angyaltrombita (5) aranyvessző (4) árvácska (6) babarózsa (5) barátság (5) barkásfűz (3) baromfiudvar (9) begónia (3) borbolya (4) cirmi (5) citromfa (5) citrus (4) csavartfűz (3) csendélet (6) csipketerítő (7) cukkini (6) dália (7) dáliagumó (4) depresszió (3) derékfájás (3) diófa (3) díszcserje (3) eladó tanya (3) eper (4) erdő (3) fagykár (4) fáklyaliliom (3) favágás (3) fejessaláta (3) fenyőerdő (4) fenyőfa (6) filéhorgolás (3) fokhagyma (3) fukszia (3) gergő (6) gusztáv (21) Gusztáv (3) gyászmunka (3) gyöngyvirág (3) havasigyopár (3) házitúró (3) hibiszkusz (5) hóember (3) hóesés (9) hópelyhecske (4) horror (3) hóvirág (10) jácint (8) japánbirs (11) japánkakas (3) jázmin (5) jégcsap (4) jégeső (4) jérce (4) jércetojás (3) jezsámen (3) jonagold (4) kaktusz (4) kánikula (3) kankalin (12) karácsony (3) karácsonyikaktusz (3) kertitó (4) királydinnye (7) klemátisz (6) köcsögfa (3) kokárdavirág (4) komposzt (4) komposztálás (9) kopasznyakú (7) korallvirág (7) kotkoda (3) kotlóstyúk (5) krizantém (3) krókusz (5) kukori (10) leander (4) lencsefőzelék (3) lenke (3) levélkaktusz (4) ligetszépe (3) liza (22) lizike (3) macska (3) macskák (4) macskalétra (3) madárbirs (7) madáretető (5) madártej (4) magnélküliszőlő (3) mahónia (6) maja (17) maya (3) meglepetés (3) meszelés (3) mircilla (15) mocsárihibiszkusz (4) montbrécia (3) muskátli (4) napkelte (4) nárcisz (4) nefelejcs (3) népdal (3) nyáriorgona (4) nyuszifül (3) őrangyal (3) orchidea (12) orgona (6) óriáscsiga (6) őzriasztó (3) padlizsán (4) picur (4) picurka (13) pipacs (3) poháralátét (3) porcsinrózsa (4) primula (8) puskinvirág (3) rejtély (3) réka (6) Réka (3) rózsalonc (3) samu (9) sára (3) sári (19) sárika (12) sásliliom (3) siposúr (11) szamóca (4) szarkaláb (3) szélvihar (4) szerelem (3) sziklakert (7) szivarfa (4) szomorúfűz (4) születésnap (3) talajtakaró (3) tanya (3) tavasz (6) tél (6) teleltetés (6) téliálom (3) téltemető (7) tojás (5) tojófészek (6) törpedália (3) tuja (7) tulipán (6) tűztövis (5) tyúkbetegség (3) tyúktetű (4) tyúktojás (7) tyúkudvar (7) vakond (4) vakondtúrás (5) vanílialonc (4) vénasszonyoknyara (3) vérszilva (3) virágláda (4) záporvirág (3) zivatar (3)

HTML doboz

Szelektív hulladékgyűjtés

2012.12.04. 11:04 Loname

avagy már messze nincs mivel büszkélkednem.

avagy már messze nincs mivel büszkélkednem.

Merthogy pöffeszkedtem ám, amikor itt a tanyavilágban megteremtették a szelektív hulladékgyűjtést: a faluban patika tisztaságú hulladékudvart alakított ki egy társaság, a bekötőutakat hetente bizonyos napon végigjárja egy kis teherautó, és összeszedi a zsákokat. Sárga műanyag zsákba (amikor elviszik, kapunk helyette újat!) kell tennünk a kimosott csomagolóanyagokat (pillekönnyű is a zsák!), egy másik zsákba (szabadon választott, saját, vásárolt 110 vagy 200 literes kék vagy fekete) az egyebeket (van is súlya sokszor, hiszen az emberlánya ide súvasztja be a kismennyiségű építési törmeléket, törött ezt-azt, tönkrement valamiket és mindent, amit nem lehet a komposztra tenni - ahelyett ugye, hogy ezt is szelektíven gyűjtené, aztán egyszer egy évben vagy kétévenként beszállítaná a hulladékudvarba: fél köbméter vakolat, törött tégla, törött cserép, törött mozaiklap, törött bögre, aztán negyed köbméter rozsdás szög, rossz kapupánt, tönkrement háztartási dolgok és egyéb fém apróságok, újabb kis mennyiség törött befőttes üveg vagy üvegpohár és egyéb üvegholmik, külön, mint veszélyes hulladék a rossz elemek, kiürült nyomtatópatronok, szakadt kábelek, inzulinos tűk, lejárt gyógyszerek, stb.). No tehát, a veszélyes hulladékok és a fémek kivételével a többit igyekszem bepakolni a heti egyebek közé... ejnye.

És minderre az egészre roppant büszke voltam - mostig.

Azért voltam büszke, mert sok fényes, nagy településnek sincs ilyen színvonalú hulladékgyűjtése, hulladékudvara, szelektívje... Ebben a kis faluban, és a környező tanyavilágban viszont VAN.

No, de... Nemrégen megtudtam, hogy sok helyen az óvodások gyűjtenek megtaposott pillepalackokat és kimosott tejesdobozokat - mert pénzt kapnak érte. Rögtön beizzítottam egy világoskék zsákot, amibe csak ezt gyűjtöm, és havonta elviszem a gyerekeknek, hogy Réka volt óvodáját segítsem vele.
Szinte ugyanakkor kaptam a "szelektívesektől" egy papírt, amelyben fölsorolják, hogy mit nem tehetek a sárga zsákba. Döbbenten olvasom, hogy "tejfölös, joghurtos, vajas, stb. műanyag dobozokat még kimosva sem"! Jó ég! A sárga zsák tartalmát nekem eddig a következők adták: megtaposott pillepalackok, kimosott tejesdobozok, kimosott tejfölös... stb. műanyag dobozok. (Tiszta volt, illatos, és pillekönnyű.) Mi maradhat tehát ezentúl benne? Kimosott tejesdobozok és megtaposott pillepalackok. Amiket mostantól a világoskék zsákba teszek. A sárga zsák üres marad, vége a szelektív hulladékgyűjtésnek. Legalább megindokolnák, hogy mi a bajuk a tisztára mosott tejfölöspohárral! Így viszont elgondolkodtam azon: mennyivel egyenesebb lenne, ha ilyen körlevelet kaptunk volna: "Kérjük a lakosságot, hogy a kiürült tejes dobozokat szépen mossák ki, az üres pillepalackokat tapossák laposra, tegyék zsákba, vigyék el ide és ide a gyűjtőhelyre, az árát pedig utalják át nekünk. Számalszámunk:..." Valahogy ez jön le mostantól nekem.

No nem.

Mennek a továbbra is kimosott - mert engem így neveltek - csomagolóanyagok a szabadon választott zsákba, a pillepalackok és tejes dobozok a világoskék zsákban utaznak az óvodának, a szelektívek sárga zsákjában pedig vagy gyűlik valami, vagy nem. Lássuk csak a papírt, mit lehetne még beletenni:
- Kartondoboz lapjára hajtogatva, hungarocell nélkül. (Mi a baj a szép tiszta, formára alakított hungarocelldarabokkal? Én mit csináljak vele? Elégetni nem, komposztra nem, fölhasználni nem - mehet az egyébbe. A kartondobozt vagy fölhasználom, vagy megy a kazánba.)
- Újságpapír. (Még jó, hogy nem írják oda: 3 kg-os csomagokban kötegelve - mert hogy így viszik el az iskolások, amiből szintén pénz lesz - nekik...)
- Hullámpapír, csomagolópapír összehajtogatva. (Kösz, kell nekem is, vagy ha nem, akkor kazán...)
- Reklámok, szórólapok, prospektusok. (Ezek gyakran névre szólóan érkeznek, ilyen dolgokat, amiken név, cím, esetleg egyéb adatok vannak, nem szeretek olyan helyre juttatni, ahol turkálhatják. Tehát: kazán.)
- Tönkrement könyvek, füzetek. (No komment.)
- Kozmetikai flakonok. (Na! Végre valami értelmes dolog... illetve: ezeknek többségét nem lehet kimosni, még csak biztonságosan kiüríteni sem. Mennyivel jobb egy maradék alapozóval vagy más krémmel, esetleg hidrogénperoxiddal szennyezett kozmetikai flakon mondjuk egy porcelán tálat rögzítő, tiszta hungarocell-darabkánál? ...Ők tudják.)
- (Fémekre nem térek ki, mert a nálunk előforduló fémhulladékot egy kis ládában gyűjtjük - néha olyan jó valami buherálásnál kotorászni benne, és rátalálni valamire, ami mégis jó lesz éppen oda - aztán kb. évente elviszem a hulladékudvarba.)

A papír tartalmaz további hasznos tanácsokat is, például: a kartonokat hajtogassuk össze minél kisebbre, kötegeljük, és helyezzük a sárga zsák mellé.
Továbbá figyelmeztetnek, hogy amennyiben a sárga zsákba hasznosíthatatlan hulladékot helyezünk, azt a társaság nem szállítja el.

Na jó. Pillepalack, tejes doboz, papír megy az iskolásoknak és az óvodásoknak, a többi papír a kazánba, a fém hulladék a hulladékudvarba, a komposztálható a komposztra, a néha keletkezett törmelék és a törött dolgok, egyéb apróságok a szabadon választott zsákba... a sárga zsák pedig üresen marad. Pedig - úgy hiszem - a társaságnak éppen ebből a "továbbhasznosítható" hulladékból van, lenne pénze.

Szólj hozzá!

Címkék: hulladékudvar hungarocell szelektívhulladékgyűjtés tapossalaposra

A bejegyzés trackback címe:

https://ilonablog.blog.hu/api/trackback/id/tr255182801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása